Ciągi
CzłowiekPasta: Wykaż, że jeśli liczby (5,x,y) tworzą jednocześnie ciąg arytmetyczny i geometryczny, to x=5 i
y=5.
Proszę o pomoc.
3 mar 23:47
CzłowiekPasta: Już chyba rozumiem, coś tam napisałam.
3 mar 23:52
piotr:
5/x = x/y
5−x= x−y
⇒ x=5, y=5
3 mar 23:53
CzłowiekPasta: Ale za takie rozwiązanie na maturze chyba bym nie dostała maksymalną ilość punktów, dziękuję
już rozwiązałam jakoś.
3 mar 23:55
Jerzy:
Brawo !
4 mar 00:04
Adamm: 5*y=x
2
z właściwości ciągów geometrycznego, arytmetycznego
x
2−10x+25=0
(x−5)
2=0
x=5
y=5
4 mar 00:10
CzłowiekPasta: Dziękuję za pomoc.
4 mar 00:22