√2 | ||
1. Równanie sinx = | ma w przedziale <a, b> dokładnie 4 rozwiązania. Wynika stąd, że: | |
2 |
1 | √3 | |||
2. Funkcję y = − | sinx + | cosx można zapisać w postaci: | ||
2 | 2 |
π | ||
A. y = sin ( x + | ) | |
6 |
π | ||
B. y = sin ( x + | ) | |
3 |
2π | ||
C. y = sin ( x + | ) | |
3 |
5π | ||
D. y = sin ( x + | ) | |
6 |
√3 | π | 1 | ||||
Ze wzoru wychodzi, że sinus ma być równy | czyli | a cosinus − | czyli | |||
2 | 3 | 2 |
2π | 4π | |||
lub | co mi się nie zgadza z odpowiedzią. | |||
3 | 3 |
√2 | ||
sin x = | ||
2 |
π | 3 | |||
x = | + 2π*k lub x = | π +2π*k | ||
4 | 4 |
π | 3 | π | 3 | |||||
x1 = | x2 = | π x3 = | + 2π x4 = | π + 2π | ||||
4 | 4 | 4 | 4 |
π | ||
a ≤ | ||
4 |
3 | ||
x4 ≤ | π + 2π ≤ b | |
4 |
3 | π | π | ||||
b − a ≥ | π + 2π − | = 2π + | π = 2,5 π | |||
4 | 4 | 2 |
−π | −1 | −π | √3 | |||||
2. sin( | )= | , cos( | )= | |||||
6 | 2 | 6 | 2 |
−π | −π | −π | π | |||||
y = sin( | )sinx(x)+cos( | )cos(x) = cos(x− | ) = cos(x+ | ) = | ||||
6 | 6 | 6 | 6 |
π | π | 2π | ||||
=sin(x+ | + | ) = sin(x+ | ) | |||
6 | 2 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |