mimi:
Narysuj rys. ( zawsze zaczynaj od rys.


przekaatne w rombie dzielą się na połowy i przecinają pod
katem prstym więc otrzymasz 4 -ry Δ -ty prostokątne
wybierz jeden z nich zauważ z rys.



,że w tym trójkacie kąt jes o połowę mniejszy zyli wynosi 30
0
i przekątna tez krótsza o połowę czyli = 2 cm


piszesz funkcję trygonom.
sin 30
0 = 2/a → a = 2/sin30
0 bo sin 30 = 0,5
a = 2/ 0,5 = 4 cm
narysuj teraz h w tym rombie otrzymasz znów Δ-t prostokatny
ale już inny

kąt w nim = 6o st. i przeciw prostokatna a = 4 cm
i zowu liczysz z funkcji
sin 60
0= h/a → h = a sin 60 = 4 * 1/2 V3 = 2 V3
teraz już tylko pole i obwód
P = a*h Ob= 4a podstaw i oblicz sama OK

? ,,,,,,,