Nie mam pomysłu...
Regis: Dla jakiego parametru a rownanie (cosx+a)(sinx*sinx −a)=0 ma 3 rozwiązania w przedzuale
(0,2pi)?
3Silnia&6:

Graficznie : Tylko musisz to "normalnie" narysować

czerwony to | sin x |
niebieski to −cos x
z tresci zadania mamy rozwiazania:
cosx + a = 0 ⇒ a = −cos x
sin
2x − 1 = 0 ⇒
√a = |sinx| ( sin
2x = a, wiec a ≥ 0 )
ok. Dla a = 0 mamy trzy rozwiazania (dwa niebieskie i jeden czerwony na srodku, skrajnych
czerwonyh nie uzwzglediam, bo przedzial jest na koncach otwarty )
Dla 1 > a > 0
prosta a (zielona prosta) przecina niebieski wykres (|sinx|) w dwoch punkach, prosta
√a,
ktora lezy powyzej zielonej prostej (prostej a)
(powyzej, bo
√x > x dla 0 < x < 1 np
√1/4 = 1/2 > 1/4) przecina czerwony wykres w 4
punktach, lacznie 6 rozwiazan.
Dla a = 1 znowu sie zgadza, mamy 2 czerwone i 1 nieb. punkt (
√1 = 1)
Dla a > 1 nie ma w ogole rozwiazan
Odp. a = 0 v a =1
Regis: Wielkie dzięki za rozwiązanie

. Jeżeli mógłbym się spytać to czy gdy widzisz zad. z par.
zawsze dążysz do uzyskania funkcji gdzie wartością jest parametr, argumentem x?