Styczna prostopadła do prostej
Maciek: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = x3 − 3x2 + x , która jest prostopadła do
prostej x − 2y− 6 = 0
Zamotałem się w rozwiązywaniu i teraz sam nie wiem co robie dobrze a co źle
Obliczyłem współczynnik kierunkowy stycznej "−2"
Pochodna wyszła mi f'(x) = 3x2 −6x + 1
Punkt x0 (1,−1)
równanie stycznej y = −2x + 3
Czy ten wynik jest dobry?
3 mar 18:51
5-latek:

To jest Twoja sytuacja (wiec ?
3 mar 18:56
5-latek: Jesli x0=1 i y0=−1 to rownanie prostej prostopadlej i przechodzcej przez ten punkt bedzie
takie
y= a(x−x0)−y0
y= −2(x−1)−1
y= −2x+2−1= −2x+1
Treraz sobie sprawdz na wykresie
3 mar 19:03
piotr: równanie stycznej y = −2x + 1
3 mar 19:04
Maciek: Teraz zauważyłem, błąd rachunkowy zrobiłem i to dlatego, dzięki za podpowiedź
3 mar 19:14