matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LcK:
−5x−11
PROSZĘ O POMOC. Funkcja F określona jest wzorem F(x)=
x+2
a) oblicz miejsce zerowe funkcji F. b) oblicz wartość funkcji F dla argumentu (−2,4)
19 sty 15:37
tim:
1. Należy wyznaczyć dziedzinę (mianownik ≠ 0).
a
2. F(x) =
= 0 ⇔ a = 0 (miejsce zerowe, to takie, gdy licznik= 0 i należy do dziedziny)
b
3. Podstaw zamiast x liczbę (−2,4) i policz.
19 sty 15:39