Plis
Miska: Wyznacz punkty przecięcia z osiami układów współrzędnych i policz miejsce zerowe
A) y=0, 4x+3
B) y=1/4x
2 mar 23:04
Jack:
A) cos Ci chyba nie wyszlo
B)
Co to znaczy miejsca przeciecia z osiami?
to znaczy, ze raz za x podstawiamy 0, a raz za igrek i tyle.
najpierw dla x = 0
y = 1/4*0 = 0 zatem punkt (0,0)
teraz y=0
0 = 1/4x −−>x = 0 zatem punkt (0,0) oczywiscie to jest ten sam punkt.
przy czym jak piszesz y=0 to od razu obliczasz tzw. miejsca zerowe, bo to sa po prostu miejsca
przeciecia osi OX.
zatem y=0 dla x =0 i to jest miejsce zerowe
2 mar 23:51