ttt
tade: | | √x | | 6−x | |
rozwiąż równanie |
| + |
| =2 zał: x>0 i x≠6 |
| | 6−x | | √x | |
(t−1)
2=0
t=1
√x=6−x /
2
x=36−12x+x
2
x=4 i x=9 mam pytanie czemu 9 nie jest rozwiązaniem? co ją wyklucza?
2 mar 22:46
relaa:
Równanie √x = 6 − x dla x = 9 jest sprzeczne.
2 mar 22:57
Krzysiek: t>0
2 mar 22:57
relaa:
√x = 6 − x założenie 6 − x ≥ 0 ⇒ x ≤ 6.
2 mar 22:58
azeta: √x=6−x
√x≥0 dla każdego x∊R
zatem 6−x>0 => 6<x
podnosząc do kwadratu bez tego założenia tworzysz sobie obce pierwiastki
2 mar 22:59
tade: dzieki
2 mar 23:04