kombinatoryka
Hebek: W każdej z trzech urn znajduje się 10 kul: w pierwszej 2 białe i 8 czarnych, w drugiej − 3
białe i 7 czarnych, w trzeciej − 4 białe i 6 czarnych. Z każdej urny losujemy po jednej kuli i
nie oglądając jej, wkładamy do czwartej urny. Następnie z tej urny losujemy jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo że będzie to kula biała.
Mógłbym prosić zęby ktos mi to zadanie dokładnie wytłumaczył? Wynik to 3/10
2 mar 21:58
diy: Wkładamy kule do urny z zamkniętymi oczami , potem dla pewności gasimy światło i losujemy jedna
kule z urny drugiej i wkładamy ją do urny trzeciej, potem wyjmujemy jeszcze jedną z pierwszej
do urn przekładame jedną z urny potem zapalamy światło i prosimy daltonistę żeby wyjął jedną
kulę z dowolnej urny i podał wynik.
I on podaje 0,3. Koniec
2 mar 22:06
diy: a żeby miał złote
2 mar 22:06
Pytający: Łopatologicznie, na logikę:
Prawdopodobieństwo, że z pierwszej urny wybraliśmy kulę białą:
| | 2 | | 3 | | 4 | |
P1= |
| , analogicznie P2= |
| , P3= |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 1 | |
Gdy losujemy kulę z czwartej urny, mamy |
| szans, że wyciągniemy kulę, którą wyciągnęliśmy |
| | 3 | |
z pierwszej urny, analogicznie dla kul z urn 2, 3.
Zatem prawdopodobieństwo tego, że wyciągniemy białą kulę, którą wcześniej wyciągnęliśmy z
| | 1 | |
pierwszej urny = |
| *P1. |
| | 3 | |
Natomiast prawdopodobieństwo tego, że wyciągniemy białą kulę z czwartej urny (obojętnie, z
której urny pierwotnie pochodzi):
| | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | 1 | | 4 | | 9 | | 3 | |
P(białaZCzwartej)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 10 | | 3 | | 10 | | 3 | | 10 | | 30 | | 10 | |
Ewentualnie tak jaki podał diy − nawet bardziej intuicyjnie (zwłaszcza dla daltonisty).
2 mar 22:16