Rozklad na czynniki
5-latek: jak to zrobic?
Rozlozyc na czynniki
a3+b3+c3−3abc
jesli mozna to z komentarzem
2 mar 21:25
Mila:
A po co?
2 mar 21:42
Mila:
a3+b3+c3−3abc=(a3+3a2b+3ab2+b3)−3a2b−3ab2+c3−3abc=
=(a+b)3+c3−3ab*(a+b+c)=
próbuj dalej
2 mar 21:47
5-latek: Bo mam w zbiorze zadan zadanie
Wykazac ze jesli a+b+c=0 to a3+b3+c3= 3abc
Odp. Skorzystac z poprzedniego zadania
2 mar 21:50
2 mar 22:02
5-latek: Oczywiscie poglowkuje sobie
2 mar 22:04
Mila:
cd
=(a+b)3+c3−3ab*(a+b+c)= (a+b)3+c3=
=[(a+b)+c]*[(a+b)2−(a+b)*c+c2]=0
Stąd
a3+b3+c3−3abc=0
a3+b3+c3=3abc
2 mar 22:12
relaa:
Zbudujmy wielomian trzeciego stopnia o pierwiastkach a, b oraz c.
W(x) = (x − a)(x − b)(x − c) = x3 − (a + b + c)x2 + (ab + bc + ac)x − abc
W(a) = a3 − (a + b + c)a2 + (ab + bc + ac)a − abc = 0
W(b) = b3 − (a + b + c)b2 + (ab + bc + ac)b − abc = 0
W(c) = c3 − (a + b + c)c2 + (ab + bc + ac)c − abc = 0
Sumując stronami otrzymujemy
a3 + b3 + c3 − (a + b + c)(a2 + b2 + c2) + (ab + bc + ac)(a + b + c) − 3abc = 0
a3 + b3 + c3 − 3abc = (a + b + c)(a2 + b2 + c2 + ab + bc + ac).
2 mar 22:26
5-latek: dziekuje Ci
Milu 
na razie odpoczne od zadan i zadbam troche o kondycje .
2 mar 22:27
5-latek: dzieki
relaa 
Dobranoc wszystkim
2 mar 22:28
relaa:
Oczywiście winno być u mnie
a3 + b3 + c3 − 3abc = (a + b + c)(a2 + b2 + c2 − ab − bc − ac).
2 mar 22:29
relaa:
Dobranoc.
2 mar 22:29