pole trójkąta
123a: Długości boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny, a najkrótszy bok ma długość 3. Największy
kąt ma wartość 120 stopni.Ile wynosi pole trójkąta?
2 mar 21:02
Janek191:

a = 3
b = 3 + r
c = 3 + 2 r
Tw. kosinusów
2 mar 21:08
Janek191:
( 3 + 2 r)
2 = 3
2 + ( 3 + r)
2 − 2*3*(3 + r)*cos 120
o
9 + 12 r + 4 r
2 = 9 + 9 + 6 r + r
2 − (18 + 6 r)*( −0,5)
4 r
2 + 12 r + 9 = 18 + 6 r + r
2 +9 + 3 r
3 r
2 + 3 r − 18 = 0 / : 3
r
2 + r − 6 = 0
( r + 3)*(r − 2) = 0
r = − 3 lub r = 2
więc
r = 2
====
a = 3
b = 5
c = 7
Pole Δ
| | √3 | | 15 √3 | |
P = 0,5 *3*5*sin 120o = 7,5* |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
2 mar 21:28