Hmmm troszkę opisu z rysowaniem trójkąta?
cynamonek: Punkty A=(2,−1) i B=(−6,3) są końcami przeciwprostokątnej równoramiennego trójkąta
prostokątnego ABC. Wyznacz współrzędne wierzcołka C i oblicz dlugość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt.
2 mar 20:18
5-latek:

Ja bym to zrobil tak
Skoro AB to przecowprostokatna to napisalbym roznie prostej przecinajacej os OX Pod katem
45
o i przechodzacej prze punkt A
ROwniez napiaslbym rownanie prostej przecinajacej os OX pd katem 135
o i przechodzacej prze
punkt B
Wyliczyl punkt C przeciecia prostych
Obliczyl dlugosci przyprostkatnej i przecowprostokatnej
tg45
o=1
tg135
o=−1
2 mar 20:28
5-latek: To jest tylko szkic do zadania (ten rysunek
2 mar 20:29
5-latek: Wiesz teraz tak patrze i chyba zle cos jest
2 mar 20:33
Eta:

→
AS= [−4,2] i wektory AS i CS są prostopadłe i równej długości
→
CS =[x+2, y−1]
z warunku prostopadłości CS=[2, 4] lub [−2, −4]
to x+2=2 i y−1=4 lub x+2= −2 i y−1=−4
..................
C
1(0,5) lub C
2( −4,−3)
teraz już sam dokończ drugą część zadania
2 mar 20:52
Eta:

Jest ok ... co można dopiero teraz sprawdzić w układzie współrzędnych
2 mar 20:56
Mila:

Punkty A=(2,−1) i B=(−6,3)
AB− przeciwprostokątna
S− środek przeciwprostokątnej
| 2−6 | | −1+3 | |
S=( |
| , |
| )=(−2,1) |
| 2 | | 2 | |
|SC|=|SA| i SC
→⊥SA
→
SA
→=[4,−2]
SC
→=[2,4] lub SC'→=[−2−4]
S=(−2,1)→T{[2,4]|→C=(−2+2,1+4)⇔C=(0,5)
lub
(−2,1)→T
{[−2,−4]|→C=(−2−2,1−4)⇔C'=(−4,−3)
2) Promień okręgu wpisanego w ΔABC:
a=
√22+62=
√40=2
√10
c=
√82+42=
√80=4
√5
(2
√10+2
√5)*r=20
(
√10+
√5)*r=10 /*(
√10−
√5)
(10−5)*r=10*(
√10−
√5)
r=2(
√10−
√5)
===========
2 mar 20:59
5-latek: jasne ze jest zle

Musimy napisac rownaie prostej przechodzacej prze punkt A pod katem 45
o do prostej AB
Poszukiwana prosta ma wspolczynnik kierunkowy m
| 3+1 | | 1 | |
Prosta AB ma wspolczynnik kierunkowy m1= |
| = − |
| |
| −6−2 | | 2 | |
Ze wzoru na tangens miedzy prostymi mamy
wyliczymy m
φ= 45
o to tgφ= 1
wylicz z tego m
m=−3
Dostaniesz dwa rownania
potem piszsez rownania prostych prostopadlych do nich przechodzacych prze B i masz rownania
przyprostokatnych
Punkt przeciecia tych prostych to punkt C
Teraz powinno byc dobrze
2 mar 21:07
5-latek: Dobry wieczor
Paniom
2 mar 21:09
Eta:
| 1 | |
Można r obliczyć też tak |CS|=R= |
| |AB| |
| 2 | |
| 1 | |
|CS|=r+r√2 ⇒r+r√2=R= |
| c |
| 2 | |
w zadaniu
|AB|= c=4
√5 to r(
√2+1)=2
√5 /*(
√2−1) ⇒r= 2
√5(
√2−1)
2 mar 21:12