Odcinek MC dzieli środkow,ą AK licząc od A w stosunku:
123: W trójkącie ABC na boku AB WYBRANO PUNKT M taki, że AM:MB=2:3
Odcinek MC dzieli środkow,ą AK licząc od A w stosunku:
a.2/3 b.2/5 c.4/15 d. 4/3
2 mar 19:28
Eta:

Mamy wyznaczyć:
1/Środkowa AK dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
2/Odcinek MC dzieli trójkąt na dwa trójkąty o polach w stosunku 2:3
zatem: ( z rys. gdzie zaznaczyłam te pola)
mamy
1/ 5P
1+P
2= P
3+P
2 ⇒ P
3= 5P
1
| | |MN| | | 2P1 | | 2P1 | | 2 | |
to |
| = |
| = |
| = |
| |
| | MC| | | P3 | | 5P1 | | 5 | |
2 mar 20:06
Eta:
2 mar 21:14