cena biletów
matuszka: Dyrektor basenu postanowił obniżyć cenę wszystkich biletów o p%. Po obniżce liczba osób
korzystających z basenu zwiększyła się o 20% w skali miesiąca, a miesięczne wpływy do kasy
wzrosły o 8%. Znajdź liczbę p.
Proszę o pomoc; jakąś podpowiedź.
2 mar 19:27
Eta:
c −− cena biletów przed obniżką
c−p −− cena biletów po obniżce o p%
n−− liczba osób korzystających z basenu przed obniżką , n∊N+
1,2 n −−− liczba osób " " po obniżce ceny
1,2n*(c−p)=1,08*c*n
1,2c−1,2p=1,08c
1,2p=0,12c
p=0,1c
cenę obniżono o 10%
3 mar 01:32
Klaudia: Hej mogę wiedzieć z jakiej książki jest to zadania? 🤗🤗🤗
9 kwi 14:16