wyznacz wzór funkcji f
ADAM: Do wykresu funkcji liniowej należy punkt A=(5,3). Ponadto wiadomo, że nierówność f(x)<0 jest
spełniona przez wszystkie (i tylko te) liczby z przedziału (−∞,2). Wyznacz wzór funkcji f.
2 mar 19:11
Jack:
funkcja liniowa jest postaci
y = ax + b
skoro punkt A(5,3) do niej nalezy to mamy rownanie :
3 = a * 5 + b
ponadto skoro f(x) < 0 w przedziale (−∞;2)
to znaczy, ze w dwojce mamy miejsce zerowe, czyli do wykresu nalezy punkt (2,0),
oraz funkcja jest rosnaca (a > 0).
zatem mamy kolejne rownanie
2 = a*0 + b
czyli 2 = b
podstaw do pierwszego rownania i mamy odp.
2 mar 19:14
Janek191:

f(x) = a x + b
A = ( 5, 3)
więc
3 = 5 a + b ⇒ b = 3 − 5a
zatem
f(x) = a x + 3 − 5 a
oraz
B = ( 2, 0)
0 = 2a + 3 − 5 a
3a = 3
a = 1
Odp. f(x)= x + 3 − 5 = x − 2
============================
2 mar 19:18