granica ciągu
pytanie: jak rozwiązać następującą granicę: lim n→∞ (2n − √4n2 = 3n) ?
2 mar 19:05
Pytający: Pomnóż przez sprzężenie:
| 2n+√4n2 ? 3n | |
| // ?=to co źle wpisałeś |
| 2n+√4n2 ? 3n | |
2 mar 19:09
pytanie: Dzięki za odpowiedź, tak zrobiłem, tylko nie wiem czy nie robię błędu w obliczeniach, wynik
wyszedł mi 1/4? Mógłbyś sprawdzić, czy jest on prawidłowy? Zamiast = powinno być +
2 mar 19:36
Jack:
| | −3 | | 3 | |
lim (2n − √4n2+3n) = |
| = − |
| |
| | 2 + 2 | | 4 | |
n−>
∞
2 mar 19:42
pytanie: Dzięki kolego "Jack", teraz wiem, że robiłem błąd pod koniec zadania. Pozdrawiam
2 mar 20:01