Poprawna kolejność przekształcania funkcji logarytmicznej?
Martika: Mam problem z kolejnością przekształcania funkcji logarytmicznych ( wykładniczych w sumie też).
Czy móglby ktoś wyjaśnić kolejność tych dwóch funkcji:
f(x) = log2 IxI+4
g(x)= log2 Ix+4I
W zeszycie pierwszą funkcje robiliśmy jako:
1) Wartość bezwzględna
2) Przesunięcie o wektor [−4,0]
Jednak na logike zrobiłabym to na odwrót :x
2 mar 18:57
Janek191:
→
u = [ 0, 4]
2 mar 18:59
Martika: Janek191 ten wektor dotyczy drugiej funkcji tak?
2 mar 19:03
LiczenieMiNieIdzie.: A czy przypadkiem w 1 funkcji nie ma być przesunięcia do góry wykresu o 4

? To 4 jest po za
log
2|x|, w sensie, że takie coś: (log
2|x|)+4 ( przynajmniej tak masz to zapisane w swoim
pytaniu)

.
2 mar 19:03
LiczenieMiNieIdzie.: Ech, spóźniłem się

.
2 mar 19:04
Martika: No właśnie dokładnie ten przykład robiłam na tablicy i nauczycielka kazała zrobić [−4,0]
2 mar 19:05
Martika: LiczenieMiNieIdzie pomyłka chodziło o fukcję log2(IxI +4)
2 mar 19:15
LiczenieMiNieIdzie.: "Jednak na logike zrobiłabym to na odwrót :x" − no, to zrobiłabyś 2 funkcję

. y=x −
przesuwasz, robisz wartość bezwzględną i z niej logartym

Mam nadzieję, że dobrze to
zapisałem

.
2 mar 19:23
5-latek: Wykres funkcji y=(x−a)+b powstaje przez przesuniecie wykresu funkcji y=x o wektor ab
Tutaj nauczycielka dobrze kazala zrobic
Nie nalezy robic na logike tutaj tylko myslec
log2(|x|+4) +0 taki jest wzor tej funkcji (to zero sobie dopisalem zeby miec wspolrzedna
wektira b
to bedzie tak log2(|x|−(−4))+0= log2(|x|+4)+0
Widzisz to czerwone (−4)
2 mar 19:27
2 mar 19:28
5-latek: f(x)= log2(|x+4|) to f(x)= log2(|x−(−4|)
czyli przesuniecie o wektor [−4,0]
2 mar 19:33
5-latek: We wzoze na przesuniecie wykresu fiunkcji po osi OX masz (x−a) wiec zeby dostac (x+4 )
musisz go przesunac o (−4)
bo −(−4)=+4
2 mar 19:38
Martika: 5−latek ja rozumiem doskonale o co chodzi z −4 to już opanowałam dawno temu i jest mi jasne

Chodzi o to, że nie bardzo widzę że najpierw powinna być wartość bezwzględna, a potem
przesunięcie
2 mar 19:44
Martika: Wszystko mi sie już miesza

Funkcja y= log
2 (IxI + 4 ) była zrobiona w ten sposób co piszesz
LiczenieMiNieIdzie, że miałaby powstać druga funkcja ....
1) Przesunięcie 2) Wartość
Mógłby jeszcze raz ktoś napisać jaka jest poprawna koljność tych dwóch funkcji ?

f(x) = log
2 (IxI +4 ) i g(x)= log
2 Ix+4I
2 mar 19:51
Pierkwadrat: 1 wg mnie wartość bezwzględna i przesunięcie
2 przesunięcie i wartość bezwzględna
2 mar 19:59
Martika: Dokładnie tak ja bym zrobiła. Jednak nauczycielka kazała zrobić 1 przykład tak jak Ty
napisałeś do drugiego
2 mar 20:01
Pierkwadrat: chociaż tak bawię się w geogebrze i jak nie zrobisz wychodzi ten sam wykres
2 mar 20:09
Martika: Ooo 😄 W takim razie oba wykresy są identyczne?
2 mar 20:12
Pierkwadrat: w sensie, bez zależności jak wykonasz przekształcenia w 1
2 mar 20:13
Mila:

Zadanie1.
f(x)=log
2|x|+4 dla takiego zapisu:
1)
g(x)=log
2(x)→S
OY ⇒
h(x)=log2(|x|)→T
[0,4]⇒
f(x)=log2(|x|)+4
W następnym wpisie będzie
f(x)=log
2(IxI +4)
2 mar 20:17
Mila:

Zadanie 1.
zapis f(x):
f(x)=log
2(IxI +4) zapis z 19:15
1)
g(x)=log2(x)→T
[−4,0]⇒
h(x)=log2(x+4)→S
OY wykresu z prawej strony OY⇒
f(x)=log2(|x|+4)
2 mar 20:28