ciągi
maturzystkam: Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n) jest równa 20 oblicz
najmniejszą wartość wartość funkcji f(x)=x
2−m
2x+3m−1oraz różnicę ciągu (a
n)jeżeli
f(a
1)=f(a
10)=0
20=5(a
1+a
10)
a
1+a
10=4
a
1 i a
10 miejsca zerowe funkcji f(x) czyli Δ>0 i
m=2 m=−2
dla m=2 f(x)=x
2−4x+5 Δ<0
dla m=−2 f(x)=x
2−4x−7 Δ=44
√Δ=2
√11 x
1=2−
√11 x
2=2+
√11
| | 2√11 | |
a1=2−√11 a10=2+√11 to r= |
| |
| | 9 | |
| | 2√11 | |
a1=2+√11 a10=2−√11 to r=− |
| |
| | 9 | |
nie wiem jak wyznaczyć to f
min pomoże ktoś ?
2 mar 18:03
Alky: Tak jak w zadaniach optymalizacyjnych. Pochodna z f(x) i do przodu
2 mar 18:08
maturzystkam: o no w sumie spróbuje
2 mar 18:12
Pytający:
Masz:
f(x)=x2−4x−7, zatem ramiona w górę ⇒ minimum w wierzchołku
fmin=f(xw)=f(2)=22−4*2−7=−11
2 mar 18:14
maturzystkam:

f'(x)=2x−4
wk: 2x−4=0
x=2
2 mar 18:16
maturzystkam: ale mi się zapomniało no tak dziękuję !
2 mar 18:17
Pytający: Ale pochodną też można, jak widać.
2 mar 18:19
maturzystkam: tak ale dalej mam zapisać po prostu że ymin=f(2) ?
nie wiem jak to napisać xd
2 mar 18:21
Pytający:
dla x<2: f'(x)<0 ⇒ f maleje
dla x>2: f'(x)>0 ⇒ f rośnie ⇒ w x=2 f osiąga minimum
2 mar 18:27