Zbadaj przebieg funkcji e^x/pierwiastek z x
Santi: | | ex | |
Zbadaj przebieg funkcji |
| |
| | √x | |
Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za pomoc, łatwiejsze przykłady jestem zrobić, ale taki jak ten
tutaj to dla mnie czarna magia
2 mar 17:17
Jack: Przejdzmy przez to razem.
1. Dziedzina funkcji
2. Miejsca przeciec z osami.
Reszta za chwile.
2 mar 17:42
Santi: 1. Df = (0:∞)
2. Nie przecina osi OX, OY także nie, może tylko dążyć do 0, ale tego podpunktu już pewien nie
jestem
2 mar 17:52
Jack: Ok.
3. Granice (do asymptot)
Skoro funkcja ma dziedzine (0;∞)
To jedyne granice jaki jest sens badac to
lim. f(x)
x−>0+
oraz
lim f(x)
x−>∞
4. Pochodna i jej dziedzina.
2 mar 17:58
Santi: 3. lim. f(x)
x−>0+ →
∞ zrobiłem metodą tabelki, ale podstawiłem 4,2 i 1, ponieważ na kalkulatorze
prostym nie bardzo da się wymyślić coś innego, ale nie wiem, czy takie duże liczby zostałyby
uznane ?

lim f(x)
x−>
∞ →
∞
| | ex(√x−1) | |
4. Doszedłem do postaci f'(x) = |
| i... nie mam pojęcia jak to dalej |
| | 2√x*x | |
rozbić, wiem, że w mianowniku powinienem chyba zostawić kwadrat, natomiast dziedzina
pozostanie taka sama
2 mar 18:19
Jack:
1) dlaczego tabelka?
| | ex | | e0 | | 1 | |
lim. |
| = |
| = |
| = ∞ |
| | √x | | √0 | | 0+ | |
x−>0
+
Mozna by powiedziec ze sa 2 takie intuicyjne wzory
| | liczba dodatnia | | liczba ujemna | |
granica |
| = ∞ oraz |
| = − ∞ |
| | 0+ | | 0+ | |
Oczywiscie jakby bylo na dole 0
− to jesli u gory oiczba ujemna to wychodzimy na
∞ bo minusy
sie ze tak powiem skroca.
A teraz wniosek z tego. Skoro nasza granica wynosi nieskonczonosc, to znaczy ze jest tu
asymptota.
Co wiecej badalismy to dla konkretnego iksa (jakiejs liczby − tutaj zera) a nie badalismy w
nieskonczonosciach zatem jest to granica pionowa
No i na koniec jakp ze badalismy przy 0
+ to jest to granica prawostronna.
Zatem.mamy x=0 granica pionowa prawostronna.
Teraz ta druga
granica przy x−>
∞ wyszla
∞ czyli w tym wypadku skoro badalismy granice w nieskonczonosci to
badalismy istnienie asymptot poziomych.
Nie wyszla nam.zadna konkretna liczba (bo wyszla nieskonczonosc), wiec wniosek: brak asymptot
poziomych.
Co do pochodnej to za chwilke, bo herbatka
2 mar 18:38
Santi: Dziękuję bardzo za wytłumaczenie bliżej asymptot i granic, szkoda, że podręczniki akademickie
nie są pisane w tak przyjazny sposób
2 mar 18:49
Jack: ok, zatem
faktycznie dziedzina bedzie ta sama, ale warto mimo wszystko napisac
D
f' = (0;
∞)
natomiast sama pochodna
| | f(x) | | f'(x) * g(x) − g'(x) * f(x) | |
(korzystamy ze wzoru : pochodna z |
| = |
| ) |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
zatem
| | | | | | ex(2x−1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x | | x | | 2√x * x | |
No i teraz
5. przyrownujemy pochodna do zera
6. rysujemy krzywa,aby moc okreslic monotonicznosc i ekstrema
2 mar 18:50
Jack:

tak powinien wygladac wykres pochodnej
2 mar 19:10
Santi: Ogromnie dziękuję za całą pomoc, dzięki Panu pojawił się przede mną cień szansy na zdanie
kolokwium
2 mar 19:21
Jack: żadne "panu"

dokonczy my/sz ?
2 mar 19:27
Santi: | | ex(2x−1) | | 1 | |
5. |
| =0 ⇔ 2x−1=0 x= |
| |
| | 2√x * x | | 2 | |
6. Za chwilę postaram się narysować
2 mar 19:41
Jack:
5.

6. krzywa powinna wygladac dokladnie tak jak ja narysowalem 19:10
Odczytujemy monotonicznosc i ekstrema, zatem
jesli chodzi o monotonicznosc, to najlepiej jakby to byl mniej wiecej taki zapis
dla x ∊ (tu podajemy przedzial) f ' (x) (> 0 lub < 0) funkcja (rosnie/maleje)
przyklad niezwiazany z zadaniem :
dla x ∊ <2;3> f ' (x) > 0 funkcja rosnie (lub po prostu f ↗)
2 mar 19:45
Jack:
dobra, dokoncze, (bo to nie koniec)
| | 1 | |
dla x ∊ (−∞; |
| > f ' (x) < 0 funkcja maleje |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x ∊ < |
| ;∞) f ' (x) > 0 funkcja rosnie |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x = |
| mamy ekstremum lokalne minimum |
| | 2 | |
(dlaczego minimum, najpierw mamy funkcje ponizej zera, wiec mozna sobie wyobrazic ze
idziemy w dol, a potem powyzej czyli szlismy w dol, a teraz idziemy w gore,
wiec skoro na poczatku w dol,a potem w gore, no to w pewnym punkcie musielismy byc
najnizej, dlatego minimum)
| | 1 | | e1/2 | | √e | |
f( |
| ) = |
| = |
| = √e * √2 = √2e |
| | 2 | | √1/2 | | | |
| | 1 | |
zatem, dla x = |
| mamy ekstremum lokalne minimum, ktorego wartosc wynosi √2e. |
| | 2 | |
liczymy pochodna drugiego rzedu, czyli pochodna z tej pochodnej co juz policzylismy
| | ex(2x−1) | | ex(4x2−4x+3) | |
f''(x) = ( |
| )' = ... = |
| |
| | 2√x*x | | 4*x2*√x | |
dla f''(x) > 0 funkcja jest wypukla
| | ex(4x2−4x+3) | |
|
| > 0 /:ex (bo na pewno jest nieujemne) |
| | 4*x2*√x | |
| 4x2−4x+3 | |
| > 0 /*4x2√x (na pewno nie jest ujemne, wiec nie zmieniam znaku) |
| 4x2√x | |
4x
2−4x+3 > 0
...
dla f''(x) < 0 funkcja jest wklesla, czyli dla
...
4x
2 − 4x + 3 < 0
...
I teraz nalezy stworzyc tabelke, zawrzec w niej wszystkie informacje,
i sprobowac narysowac wykres
2 mar 21:46