błagam o pomoc jutro mam z tego kartkówkę
tysia: Oblicz cos π12 , korzystając ze wzoru na cosinus różnicy kątów
Wzór : cos(α−β)=cosα cosβ + sinα sinβ
2 mar 17:17
poszukujący: | | π | | π | |
Najlepiej skorzystaj ze wzoru cos(2α)=2cos2α−1 i zauważ, że 2* |
| = |
| =30 stopni, a |
| | 12 | | 6 | |
cos30=1/2, więc...
2 mar 17:29
2 mar 17:30
tysia: @poszukujący : i teraz mogę z korzystać z tego wzory co napisałam w zadaniu
2 mar 17:32
poszukujący: No cóż, chodziło mi o to, że można ten cosinus obliczyć dużo prościej, niż sugeruje treść
zadania.
2 mar 17:37
tysia: dziękuję , rozumiem o co Tobie chodzi
2 mar 17:43
poszukujący: | | π | |
Możesz też zauważyć, że |
| =15=45−30 |
| | 12 | |
2 mar 17:53