matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
W:
Podaj przykład ciągów an i bn które nie są monotonicznie takich ze ciąg CN=an * bn jest monotoniczny
2 mar 17:13
Pytający:
a
n
=(−1)
n
// −1, 1, −1, 1... b
n
=(−1)
n+1
// 1, −1, 1, −1... c
n
=(−1)
2n+1
// −1,−1,−1,−1,...
2 mar 17:49