matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kombinatoryka
skafanderKOSMIC:
polecenie − rozwiąż równanie:
2
n+1
55
2
n−1
C
=
C
36
ktoś pomoże?
2 mar 16:38
Mila:
Dobrze przepisałeś?
2 mar 16:55
skafanderKOSMIC:
w oryginale nie ma tych nawiasów
2 mar 17:08
Pytający:
dla n≥3:
https://latex.codecogs.com/gif.latex?%5Cdpi%7B120%7D%20C%5E2_%7Bn+1%7D%3D%5Cfrac%7B55%7D%7B36%7DC%5E2_%7Bn-1%7D%20%5C%5C%20%5Cfrac%7B%28n+1%29%21%7D%7B2%21%28n+1-2%29%21%7D%3D%5Cfrac%7B55%7D%7B36%7D%5Cfrac%7B%28n-1%29%21%7D%7B2%21%28n-1-2%29%21%7D%20%5C%5C%20%5Cfrac%7B%28n-1%29%21n%28n+1%29%7D%7B2%28n-1%29%21%7D%3D%5Cfrac%7B55%7D%7B36%7D%5Cfrac%7B%28n-3%29%21%28n-2%29%28n-1%29%7D%7B2%28n-3%29%21%7D%20%5C%5C%20%5Cfrac%7Bn%28n+1%29%7D%7B2%7D%3D%5Cfrac%7B55%28n-2%29%28n-1%29%7D%7B36*2%7D%20%5C%5C%2072n%5E2+72n%3D110n%5E2-330n+220%20%5C%5C%2038n%5E2-402n+220%3D0%20%5C%5C%2019n%5E2-201n+110%3D0%20%5C%5C%20%28n-10%29%2819n-11%29%3D0
n=10
2 mar 17:43
skafanderKOSMIC:
wielkie DZIĘKI mistrzu!
2 mar 17:54
Mila:
n>2 i n∊N
n+1
2
55
n−1
2
=
*
⇔
36
1
55
1
*(n+1)*n=
*
*(n−1)*(n−2)⇔
2
36
2
55
(n+1)*n=
*(n−1)*(n−2)⇔
36
36*(n
2
+n)=55*(n
2
−3n+2) 19n
2
−201n+110=0
11
n=10 lub n=
∉D
19
2 mar 18:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick