ttt
tade: | | x2−4x+4 | |
jesli mam funkcje f(x)= |
| D=R\{−2,2} |
| | x2−4 | |
| x2−4x+4 | | (x−2)2 | | x−2 | | −4 | |
| = |
| = |
| = |
| + 1 |
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x+2 | | x+2 | |
wiem ze asymptota pionowa to x=−2 a pozioma to 1 ale co się dzieje z 2 które też jest wyrzucona
z dziedziny?
będzie tam asymptota czy poprostu funkcja zostanie "przerwana" a za tym punkt dalej będzie
zbiegala do 1?
2 mar 16:12
2 mar 16:29
tade: | | |x2−1| | |
mam jeszcze pytanie mam funkcje f(x)= |
| w jaki sposób ja naszkicować, ja |
| | x3−x | |
rozpisuje wartosc bezwzgledna na dwa przedzialy i mam dwie funkcje ale i tak jakos nie za
fajnie sie to szkicuje, jest prostszy sposób?
i jeszcze trzecie pytanie jesli np. Dziedzina D=R \ {−1,1} i przedzialy monotonicznosci też sie
w tych miejscach zeruja
to mam pisac ze dla x∊(−
∞;−1> U <1;+
∞) f(x)=... czy juz nie brac pod uwage tych punktow i
x∊(−
∞;−1)...
2 mar 16:44
'Leszek: Dziedzine funkcji ustalamy do postaci pierwotnej podanej w tresci zadania
,a nie po przeksztalceniach .w tym przypadku x = 2 nie nalezy do wykresu funkcji
i jest to punkt nieciaglosci funkcji f(x) .
| | x2 − 1 | |
Np. funkcja f(x) = |
| , oraz g(x) = x + 1 to sa dwie rozne funkcje |
| | x − 1 | |
mimo za po skroceniu f(x) = x + 1
Dziedzina D
f = R − {1} i x= 1 jest punktem nieciaglosci f(x)
Dziedzina D
g = R i ta funkcja jest ciagla dla R
2 mar 16:44
tade: | | |x+3|+|x−3| | |
źle napisałem funkcja f(x)= |
| |
| | x | |
2 mar 16:45
'Leszek: Wykres i wlasnosci funkcji zapisujemy z uwzglednieniem dziedziny okreslonej
dla pierwowzoru funkcji ! !
2 mar 16:47
tade: dzieki
2 mar 17:02
2 mar 17:12