Dany jest kąt ostry o wierzchołku A i punkt P należący do wnętrza tego kąta.
Ania: Dany jest kąt ostry o wierzchołku A i punkt P należący do wnętrza tego kąta.
Niech PB i PC ozn odległości punktu P do ramion kąta i niech PB>PC.
Wówczas
a. promień okregu opisanego na ΔABP jest większy od promienia kręgu opisaneg na ΔACP
b. AP2=PB2+PC2
c. w czworokąt ABPC można wpisać okrąg
d. na czworokącie ABPC można opisać okrąg
Odpowiedz uzasadnij
2 mar 15:32
Mila:
| | 1 | |
a) nieprawda, Δ są prostokątne o wspólnej przeciwprostokątnej R= |
| |AP| dla obu |
| | 2 | |
trójkątów.
b) nie
c) nie
d) tak, Sumy kątów :
∡B+∡C=180
o⇔∡A+∡P=180⇔na czworokącie ABPC można opisać okrąg
2 mar 15:57