pole całkowite graniastosłupa
remek: Podstawa graniastosłupa prostego jest trapez prostokątny o polu 96pierwiastkówz3cm2.
Krótsza przekątna trapezu dzieli go na trójkąty prostokątne równoramienne.
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa, wiedząc, ze dwie z jego ścian są kwadratami
Proszę o wskazówki.
I czy trzeba rozpatrzyć wszystkie przypadki
... kolejne ściany kwadratami i czy mogą być dwie takie same ściany boczne?
2 mar 14:22
Janek191:

P
p = 0,5 b
2 + 0,5 c
2 = 0,5 b
2 + 0,5 ( b
√2)
2 = 0,5 b
2 + b
2 = 1,5 b
2 =96
√3/ : 1,5
b
2 = 64
√3
b = 8
4√3
Np. 1)
h = c =
√2 b i a =
√2 c
2 mar 15:05
remek: Dziękuję.
Już rozwiązałem
2 mar 15:09
Janek191:
2 mar 15:09
Janek191:
Pomyłka − nie może być h = c
2 mar 15:12
remek: Jeszcze raz dziekuje
2 mar 19:40