Równanie z parametrem
matematyk3101: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania dodatnie?
| x2 − (2m−1)x + 9 − m | |
| = 0 |
| 2x−1 | |
Znam warunki zadania (tzn. delta >0, x1x2 >0 , x1 + x2 >0)
i wychodzą kolejno przedziały:
m (−
∞ ; −
√352) u (
√352 ;
∞)
m (−
∞,9)
m ( u {1}{2} ;
∞ )
jednak w odpowiedziach jest
m (
√352 ; 4
78 ) u (4
78 ; 9)
czyli nie mam pojęcia skąd wzięło się to 4
78 . proszę o pomoc
2 mar 13:01
Jerzy:
Zobacz, co się dzieje dla m = 9.
2 mar 13:02
Jerzy:
Nie tak ... podstaw m = 4 7/8 i zobacz co sie dzieje.
2 mar 13:08
matematyk3101: No ale może powiedz skąd ja mam to wziąć, na maturze nie wymyślę takiej liczby
2 mar 13:23
Jerzy:
Abyś sprawdził, czy nie ma błędu w odpowiedzi, a jeśli nie ma, to jaki warunek pomiąłeś
( cel dydaktyczny )
2 mar 13:25
'Leszek: Zawsze zadanie nalezy rozwiazywac od wyznaczenia dziedziny , w tym zadaniu
D : x ≠ 1/2
Podstaw do rownania x2 − (2m − 1)x + 9 − m = 0 i otrzymasz m = 39/8
Czyli brakujacy warunek
2 mar 13:41
matematyk3101: Dziękuję Leszku
2 mar 19:15