Stereometria
Michał:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi do podstawy jest równy α. Wykaż,
że:
gdzie β jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi.
Wyliczam, że:
k − krawędź boczna
2 cos α = a
√2 * k
k =
2 cos αa√2
Następnie wysokość ściany bocznej to: h
2 + 1/2 a
2 = k
2
I tutaj już przestaje mi trochę wychodzić. Proszę o pomoc.
2 mar 10:22
Jerzy:
| | x | |
Masz błąd: cosα = |
| , gdzie: x to połowa przekatnej podstawy. |
| | k | |
2 mar 10:29
Michał: Oznaczyłem a jako krawędź podstawy, więc x = a√2 / 2. Czy lepiej to zapisywać jako x po
prostu?
2 mar 10:32
Jerzy:
| | | |
Popatrz: cosα = |
| , a u Ciebie jest źle. |
| | k | |
2 mar 10:35
Michał: | | x | |
Faktycznie. Więc k = |
| |
| | 2 cos α | |
Następnie mam liczyć wysokość ściany bocznej?
2 mar 10:38
Jerzy:
licz wysokość ściany bocznej.
2 mar 10:41
Michał: h2 = a2(2 − cos2α) / 4cos2α
2 mar 10:48
Jerzy:
OK.
Teraz musisz policzyć pole ściany bocznej.
2 mar 10:50
Michał: Trochę ciężko, bo mam tylko wysokość do kwadratu. Czy mogę zastosować zależności:
k − krawędź boczna
t − wysokość opuszczona na ścianę boczną
a − podstawa
h − wysokość
1/2 ah = 1/2 kt
ah = kt
I z tego t2 = 2a2 − a2 cos2α ?
2 mar 10:52
Jerzy:
teraz będzie łatwiej.
2 mar 10:55
Michał: | | a2 | |
P = |
| * √2 − cos2 α |
| | 4 cos α | |
2 mar 10:57
Jerzy:
OK.
Teraz musisz obliczyć wysokość ściany bocznej opuszczonej na krawdędź k.
2 mar 10:58
Michał: t2 = 2a2 − a2 cos2α
t2 = a2(2 − cos2)
t = a√2 − cos2α
2 mar 11:01
Jerzy:
| | 1 | |
Nie tak ... P (obliczone) = |
| *k*H ( H szukana wysokość ) |
| | 2 | |
2 mar 11:03
Michał: I teraz twierdzenie cosinusów dla kąta o bokach t, t, a√2/2 ?
2 mar 11:03
2 mar 11:07
2 mar 11:08
Michał: I z tego już będę w stanie wyliczyć cos β?
2 mar 11:12
Jerzy:
Tak ... albo tw. cosinusów, albo cos(β/2)
2 mar 11:15
Michał: Dziękuję za pomoc.
2 mar 11:19