matematykaszkolna.pl
układ równań ersia: Witam ! rozwiąż ukłąd równań. Dla jaich wartości m rozwiązaniem układu równań jest para liczb niedodatnich? mx+3y=3m 8x+6y=2 Próbowałam zrobić to metodą wyznacznikową ale zły wynik mi wychodzi...proszę o pomoc ....
2 mar 08:50
Jerzy: Pomnóż pierwsze przez − 2 , potem dodaj stronami.
2 mar 08:53
ersia: a można to zrobić metodą wyznacznikową?
2 mar 08:59
Jerzy: Można, ale skoro masz problem, to rób tak, jak Ci podpowiadam.
2 mar 09:00
ersia: hmm a rozwiązałby ktoś jednak tą metodą wyznacznikową...chciałabym się nauczyć jej używać ale ten jeden przykład mi nie wychodziemotka
2 mar 09:03
Jerzy: Pokaż jak liczysz.
2 mar 09:05
Jerzy: W = 6m − 24 i warunek: W ≠ 0 Wx = 18m − 6 Wy = −22m Teraz masz warunki: Wx*W ≤ 0 oraz Wy*W ≤ 0 .... i licz.
2 mar 09:17
ersia: ale zanim rozwiąże ten warunek o tym że para liczb musi być niedodatnia to trzeba jeszcze rozwiązać układ czyli mam wyznaczyć x i y ..
 18m−6 3m−1 
i robię to według wzoru według wzoru i wychodzi mi x=

=

a w
 6m−24 m−4 
 3m−1 
odpowiedziach jest x=

...
 m−2 
2 mar 17:57
ersia: pomoże ktoś?
2 mar 18:34
Pytający: Przyzwyczaj się, że odpowiedziom nie trzeba ufać. Akurat tu w odpowiedziach jest błąd, Ty masz dobrze rozwiązane. Dla sprawdzenia oblicz ze swoich wzorów x, y dla dowolnego m≠4 i podstaw te m, x, y do pierwotnego układu, a zobaczysz, że wyjdą tożsamości i wszystko się zgadza.
2 mar 18:44
ersia: dziękuję bardzo emotka a ja się kilka godzin głowiłam co jest nie tak xd mam jeszcze takie pytanko tylko nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi: a więc jak mam pytanie: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb ujemnych to ten układ musi koniecznie być oznaczony i być spełniony tylko przez jedną parę liczb ujemnych... czy mógłby też być nieoznaczony i mieć nieskończenie wiele rozwiązań wśród których byłaby para liczb ujemnych?
2 mar 19:08
Pytający: Prosty przykład:
x−y=0 
2x−2y=0
Jest to układ nieoznaczony i posiada nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 1 parametru, t∊ℛ:
x=t 
y=t
Pytanie: czy wśród tych rozwiązań znajdziemy parę liczb ujemnych?
2 mar 19:21
ersia: no tak na pewno znajdziemy bo jak t będzie ujemne to x i y też emotka ale generalnie chodzi mi o to czy jak jest warunek że układ równań musi być dla danego spełniony przez ,,parę'' liczb ujemnych to musi być jedna para czy w przypadku gdy dla danego m wiele takich par będzie spełniać równanie to warunek też będzie spełniony?
2 mar 19:32
ersia: ?
2 mar 19:47
Pytający: Cóż... masz zadane pytanie: Dla jakich wartości m rozwiązaniem układu równań jest para liczb niedodatnich? Więc jeśli dla danego m wychodzi mi układ nieoznaczony, to na pewno włączyłbym to m do odpowiedzi, jeśli wszystkie z tej nieskończonej ilości rozwiązań są rozwiązaniami stanowiącymi parę liczb niedodatnich. Załóżmy, że dla tego m rozwiązania są postaci:
x=−|t|+m 
y=−|t|+m , t∊ℛ
więc jeśli to m było ≤0 wiemy, że każda para rozwiązań będzie niedodatnia i wtedy dodałbym to m do rozwiązania. Jeśli to m było >0, znajdziemy wśród par rozwiązań takie, które nie są parą liczb niedodatnich. I tutaj to już kwestia interpretacji, czy wliczamy do ostatecznej odpowiedzi m, dla którego rozwiązaniem układu między innymi jest para (są pary) liczb niedodatnich.
2 mar 19:54
ersia: oooo dokładnie o to mi chodziło Pytający... właśnie zawsze z tą interpretacją mam problem i nie wiem jakby na maturze takie coś oceniali emotka bardzo dziękuję Ci za pomoc emotka emotka
2 mar 19:58
ersia: na szczęście w tym moim przykładzie nieoznaczony nie może być bo jak m=2 to jest jest sprzeczny emotka
2 mar 20:01
Pytający: Myślę, że jeśli na maturze dali by takie pytanie i akurat taki układ równań, że odpowiedź zależałaby od owej interpretacji, musieliby dać wszystkim maksa za to zadanie/część zadania, bo to byłby ich błąd. Taka ma opinia przynajmniej − w końcu matura z matmy to nie matura z polskiego... tu na interpretacje nie powinno być miejsca. emotka
2 mar 20:04
Pytający: I wiem, miałem o tej sprzeczności wspomnieć, ale po cóż gasić tę ciekawość teorii...
2 mar 20:05