układ równań
ersia: Witam ! rozwiąż ukłąd równań. Dla jaich wartości m rozwiązaniem układu równań jest para liczb
niedodatnich?
mx+3y=3m
8x+6y=2
Próbowałam zrobić to metodą wyznacznikową ale zły wynik mi wychodzi...proszę o pomoc ....
2 mar 08:50
Jerzy:
Pomnóż pierwsze przez − 2 , potem dodaj stronami.
2 mar 08:53
ersia: a można to zrobić metodą wyznacznikową?
2 mar 08:59
Jerzy:
Można, ale skoro masz problem, to rób tak, jak Ci podpowiadam.
2 mar 09:00
ersia: hmm a rozwiązałby ktoś jednak tą metodą wyznacznikową...chciałabym się nauczyć jej używać ale
ten jeden przykład mi nie wychodzi
2 mar 09:03
Jerzy:
Pokaż jak liczysz.
2 mar 09:05
Jerzy:
W = 6m − 24 i warunek: W ≠ 0
Wx = 18m − 6
Wy = −22m
Teraz masz warunki: Wx*W ≤ 0 oraz Wy*W ≤ 0
.... i licz.
2 mar 09:17
ersia: ale zanim rozwiąże ten warunek o tym że para liczb musi być niedodatnia to trzeba jeszcze
rozwiązać układ czyli mam wyznaczyć x i y ..
| | 18m−6 | | 3m−1 | |
i robię to według wzoru według wzoru i wychodzi mi x= |
| = |
| a w |
| | 6m−24 | | m−4 | |
| | 3m−1 | |
odpowiedziach jest x= |
| ... |
| | m−2 | |
2 mar 17:57
ersia: pomoże ktoś?
2 mar 18:34
Pytający: Przyzwyczaj się, że odpowiedziom nie trzeba ufać. Akurat tu w odpowiedziach jest błąd, Ty masz
dobrze rozwiązane.
Dla sprawdzenia oblicz ze swoich wzorów x, y dla dowolnego m≠4 i podstaw te m, x, y do
pierwotnego układu, a zobaczysz, że wyjdą tożsamości i wszystko się zgadza.
2 mar 18:44
ersia: dziękuję bardzo

a ja się kilka godzin głowiłam co jest nie tak xd mam jeszcze takie pytanko
tylko nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi:
a więc jak mam pytanie: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para
liczb ujemnych to ten układ musi koniecznie być oznaczony i być spełniony tylko przez jedną
parę liczb ujemnych... czy mógłby też być nieoznaczony i mieć nieskończenie wiele rozwiązań
wśród których byłaby para liczb ujemnych?
2 mar 19:08
Pytający: Prosty przykład:
Jest to układ nieoznaczony i posiada nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 1 parametru,
t∊ℛ:
Pytanie: czy wśród tych rozwiązań znajdziemy parę liczb ujemnych?
2 mar 19:21
ersia: no tak na pewno znajdziemy bo jak t będzie ujemne to x i y też

ale generalnie chodzi mi o to
czy jak jest warunek że układ równań musi być dla danego spełniony przez ,,parę'' liczb
ujemnych to musi być jedna para czy w przypadku gdy dla danego m wiele takich par będzie
spełniać równanie to warunek też będzie spełniony?
2 mar 19:32
ersia: ?
2 mar 19:47
Pytający: Cóż... masz zadane pytanie:
Dla jakich wartości m rozwiązaniem układu równań jest para liczb niedodatnich?
Więc jeśli dla danego m wychodzi mi układ nieoznaczony, to na pewno włączyłbym to m do
odpowiedzi, jeśli wszystkie z tej nieskończonej ilości rozwiązań są rozwiązaniami stanowiącymi
parę liczb niedodatnich. Załóżmy, że dla tego m rozwiązania są postaci:
| ⎧ | x=−|t|+m | |
| ⎩ | y=−|t|+m | , t∊ℛ
|
więc jeśli to m było ≤0 wiemy, że każda para rozwiązań będzie niedodatnia i wtedy dodałbym to m
do rozwiązania.
Jeśli to m było >0, znajdziemy wśród par rozwiązań takie, które nie są parą liczb niedodatnich.
I tutaj to już kwestia interpretacji, czy wliczamy do ostatecznej odpowiedzi m, dla którego
rozwiązaniem układu
między innymi jest para (są pary) liczb niedodatnich.
2 mar 19:54
ersia: oooo dokładnie o to mi chodziło Pytający... właśnie zawsze z tą interpretacją mam problem i nie
wiem jakby na maturze takie coś oceniali

bardzo dziękuję Ci za pomoc
2 mar 19:58
ersia: na szczęście w tym moim przykładzie nieoznaczony nie może być bo jak m=2 to jest jest sprzeczny
2 mar 20:01
Pytający: Myślę, że jeśli na maturze dali by takie pytanie i akurat taki układ równań, że odpowiedź
zależałaby od owej interpretacji, musieliby dać wszystkim maksa za to zadanie/część zadania,
bo to byłby ich błąd. Taka ma opinia przynajmniej − w końcu matura z matmy to nie matura z
polskiego... tu na interpretacje nie powinno być miejsca.
2 mar 20:04
Pytający: I wiem, miałem o tej sprzeczności wspomnieć, ale po cóż gasić tę ciekawość teorii...
2 mar 20:05