Wiedząc że, a^{3} i a^{7} są liczbami wymiernymi
gemundo: Wiedząc że, a3 i a7 są liczbami wymiernymi, wykaż że a5 jest liczbą niewymierną
2 mar 08:40
gemundo: pomocy
2 mar 09:58
Pytający: Nie zawsze zachodzi ta zależność. Kontrprzykład:
| | 1 | | 1 | |
a3=a7= |
| =1 ⇒ a=1 ⇒ a5=1= |
| , więc a5 również jest liczbą wymierną. |
| | 1 | | 1 | |
2 mar 10:56
poszukujący: Właściwie, to zachodzi coś zupełnie przeciwnego.
Iloczyn liczb wymiernych to liczba wymierna
Iloraz liczb wymiernych to liczba wymierna
| | a7 | |
a4 to liczba wymierna, gdyż a4= |
| |
| | a3 | |
| | a4 | |
a to liczba wymierna, gdyż a= |
| |
| | a3 | |
a
2 to liczba wymierna, gdyż a
2=a*a
a
5 to liczba wymierna, gdyż a
5=a
3*a
2
2 mar 11:21
'Leszek: Zadanie jest blednie podane np.a = 2/3 , a3 = 8/27 , a7 = 128/2187, a5 = 32/243
i.t.p
2 mar 12:09
Jerzy:
Co tu dyskutować .... (liczba wymierna)n = liczba wymierna.
2 mar 12:10