Trygonometria
Hekkti: Witam, będę wdzięczny za pomoc w rozpisaniu 2 zadań z trygonometrii, bo kompletnie nie
mam do nich głowy

1. Jak można zapisać inaczej iloczyn cos(x+y)*cos(x−y) ?
używałem wzorów i na sumy kątów i oraz sumy funkcji, ale nie umiem przekształcić do pożądanej
w zadaniu wersji : cos
2x−sin
2y
2. jeśli 2sinx=sin3x to czy cos2x=0,5?
2 mar 00:31
olekturbo: 2sinx = sin3x ⇔
2sinx = sinx(2cos(2x)+1) ⇔
2 = 2cos(2x)+1 ⇔
1 = 2cos(2x) ⇒
2 mar 00:51
Hekkti: to dla mnie jakiś zupełnie inny świat, więc dziękuję za pomoc ;')
2 mar 01:00
Pytający: 1.
cos(x+y)cos(x−y)=
=(cosxcosy−sinxsiny)(cosxcosy+sinxsiny)=
=(cosxcosy)2−(sinxsiny)2=
=cos2xcos2y−sin2xsin2y=
=cos2x(1−sin2y)−(1−cos2x)sin2y=
=cos2x−sin2ycos2x−sin2y+sin2ycos2x=
=cos2x−sin2y
2 mar 02:04
Hekkti: jeszcze dużo do nauczenia... dzięki ^^
2 mar 02:08