Fizyka, pochodne, wektory itp.
Michał: 1 Dane są punkty A(1,2), B(1,4), C(3,2). Wyznacz współrzędne punktu D(x,y), tak anu zachodziła
równość AB+BD+CD=0 (AB, BD, CD to wektory)
2Oblicz wartość wyrażenia(u − 2w) skalarnie(u +2w) jeżeli |u| = 3 , |w| = 4 i kąt (u, w) =
30stopni. (u,w wektory)
3 Droga punktu jest funkcją czasu S=k1t4+k2t3+1/2k3t2 gdzie k1=3m/s4 , k2=2m/s3, k3=1m/s2
oblicz po czasie 2s:
droge s
wartość predkosci V
wartość przyspieszenia a
Czy jest w stanie ktoś pomóc?
2 mar 00:19
Janek191:
z.1
D( x, y)
→
AB = [ 0, 2]
→
BD = [ x − 1, y − 4 ]
→
CD = [ x − 3, y − 2 ]
więc
→ → →
AB + BD + CD = [ 0, 2] + [ x − 1, y − 4 ] + [ x − 3 , y − 2 ] = [ 0, 0]
[ x −1 + x − 3 , 2 + y − 4 + y − 2] = [ 0, 0 ]
[ 2 x − 4, 2 y − 4 ] = [ 0, 0 ]
2 x − 4 = 0 i 2 y − 4 = 0
x = 2 i y = 2
Odp. D( 2, 2)
============
2 mar 00:28
Michał: @Janek191 Dzieki wielkie.
Czy ktoś jest w stanie pomóc z pozostałymi dwoma?
2 mar 13:07
Mila:
Za godzinę.
2 mar 13:53
Mila:
2) |u| = 3 , |w| = 4 i kąt (u, w) = 30o (u,w wektory)
(u−2w) o (u+2w)=u2−4w2=|u|2−4*|w|2=32−4*42=9−64=−55
2 mar 14:01