Grupy i ciała
Omikron:
Rozwiązać w ciele (K,+,*), gdzie K={0,1,...,4}, równanie 4*x+2=2*x+1
Wszystkie znaki działań otoczone są okręgami.
Zwykłe rozwiązanie równania nie daje poprawnego wyniku, niezbyt łapię jak rozwiązać je w ciele.
1 mar 23:59
Mila:
x=2 ?
2 mar 00:22
Omikron: Tak
2 mar 00:24
KKrzysiek: Przenieś na lewą stroną 2x, podziel przez element odwrotny w ciele Z5 i masz wynik x=2
2 mar 05:02
KKrzysiek: Rozwiązanie:
4x+2 = 2x+1
2x= 4
x = 4°3 = (4*3)Z5 = 2
2 mar 06:35
KKrzysiek: Można też
| | 4 | |
x= |
| = 4 * 2−1, ale to jest to samo |
| | 2 | |
2 mar 06:36
KKrzysiek: Zresztą zobacz 06:35
2x=4
| | 4 | |
to x = |
| = 2 ∊ Z5 , i to już jest nasz wynik |
| | 2 | |
2 mar 06:37
Omikron: A jak mogę sprawdzić co jest elementem odwrotnym w ciele Z5? Nie mam podanego działania w tym
ciele.
Dlaczego (4*3)Z5=2?
2 mar 08:07
Atraque: Element odwrotny wyznacza się niezależnie od działania. Przecież ciało jest grupą abelową.
2 mar 09:25
Mila:
4*3=12=2(mod5)
2 mar 13:38
Omikron: Czy (4*3)Z5=2 dlatego, że 12 mod 5= 2?
Niestety na wykładzie miałem podane jedynie warunki, które muszą być spełnione, by grupa była
ciałem, a na ćwiczeniach przeszliśmy od razu do liczb zespolonych, więc muszę to na własną
rękę zrozumieć.
2 mar 13:41
Mila:
4*x+2=2*x+1
4x−2x=−1
2x=−1 [−1=(−1+5=4) (mod5),]
2x=4
szukasz odwrotnego elementu do 2
2*1=2(mod5)
2*2=4(mod5)
2*3=6=1(mod5)
2x=4 /*3
2*3x=12
1x=2 w Z5
2 mar 13:43
Mila:
W bardziej skomplikowanych równaniach do wyznaczenia odwrotnego elementu
korzystasz z rozszerzonego algorytmu Euklidesa.
2 mar 13:45
Omikron: Chyba w miarę już to rozumiem, dziękuję bardzo

Jeszcze spróbuję później na innych przykładach.
2 mar 13:54