Trygonometryczne z parametrem - proszę o pomoc!
sepi: Dla jakich wartości parametru p funkcja cosx(cos
2x−p)=0 ma 3 rozwiązania w przedziale <−π/2 ;
3/2π>?
Kompletnie nie wiem co się dzieje i dlaczego w tym zadaniu. Czy mógłby ktoś poświęcić swój czas
i dokładnie wytłumaczyć co i jak?
1 mar 23:04
sepi: ?
1 mar 23:18
sepi: up^
2 mar 00:02
Adamm: cosx=0 dla x=π/2+kπ czyli dla x=−π/2 oraz x=π/2 oraz x=3π/2
czyli rozwiązaniami cos2x=p muszą być jedne z powyższych lub musi to być równanie sprzeczne
2 mar 00:06
Adamm: zatem p∊(−∞;0>∪(1;∞)
2 mar 00:08
sepi: Dlaczego rozwiązaniami cos2x=p muszą być jedne z powyższych albo równanie sprzeczne?
2 mar 00:10
Adamm: ponieważ muszą być 3 rozwiązania...
2 mar 00:11
sepi: Nie rozumiem :c
2 mar 00:15
Adamm: to posiedź chwilę i spróbuj zrozumieć
2 mar 00:18
sepi: Ok, chyba ogarniam. Na przyszłość staraj się innym łopatologicznie i nie skrótami myślowymi
wszystko tłumaczyć, bo to co dla Ciebie może być oczywiste, dla drugiego człowieka już
niekoniecznie
2 mar 00:24
Adamm: dziękuję za uwagę ale nie skorzystam
2 mar 00:25