Podzielność
Arni: Wyznacz wszystkie liczby naturalne k takie, że liczba kk+1+(k+1)k dzieli się przez 3.
1 mar 22:57
Adamm: dla k=3n oraz n≠0
(3n)3n+1+(3n+1)3n≡1 mod 3
dla k=3n+1
(3n+1)3n+2+(3n+2)3n+1≡(−1)3n+1+1 mod 3
dla n parzystego mamy 0
dla nieparzystego mamy 2
dla k=3n+2
(3n+2)3n+3+(3n+3)3n+2≡(−1)3n+3 mod 3
zatem jedyne k takie żeby kk+1+(k+1)k było podzielne przez 3 to
k=6n+1
1 mar 23:08
Arni: czemu 6n+1
1 mar 23:17
Adamm: ponieważ k=3n+1 ale n musi być parzyste
1 mar 23:19
Arni: ok, dziękuje
1 mar 23:24