pole rownolegloboku
rob :

przekatna rownolegloboku dzieli go na dwa trojkaty rownoramienne jak obliczyc pole ? dziekuje
za pomoc
1 mar 22:55
rob : ?
1 mar 23:16
sepi: Przekątna jest takiej samej długości, co krótszy bok równoległoboku(tworzą z dłuższą podstawą
kąt 15 stopni. Zajmijmy się jednym trójkątem(oba są takie same):
1)Liczysz z twierdzenia cosinusów długość dłuższego boku równoległoboku
2)Korzystasz z wzoru Herona, aby obliczyć pole(ewentualnie szukasz wysokości i liczysz pole z
jej zastosowaniem)
3)Pole równoległoboku jest równe dwóm polom trójkąta
1 mar 23:17
===:
... można i przez poznań
1 mar 23:24
===:
Skoro ma dwa boki i kąt między nimi to pole trójkąta ma wprost ze wzoru
1 mar 23:25
Eta:

P=8*8*sin150
o= ...=32
1 mar 23:40