Dwie Florecistki
123: Walczą ze sobą dwie florecistki: A i B. Zwycięża ta z nich, która pierwsza osiągnie 15 trafień.
Prawdopodobieństwo trafienia przez zawodniczkę A wynosi 5/9, przez zawodniczkę B wynosi 4/9.
Jakie jest prawdopodobieństwo zwycięstwa florecistki B, jeśli prowadzi ona 13:12.
1 mar 22:41
123: halo?
2 mar 12:20
Pytający:
Możliwe wyniki (A:B):
1. 12:15
kolejne trafienia: BB
P
1=(4/9)
2
2. 13:15
kolejne trafienia: ABB lub BAB
P
2=2*(5/9)(4/9)
2
3. 14:15
kolejne trafienia: AABB lub ABAB lub BAAB
P
3=3*(5/9)
2(4/9)
2
P(zwycięstwoB) =P
1+P
2+P
3 =(4/9)
2+2*(5/9)(4/9)
2+3*(5/9)
2(4/9)
2
| | 16*82 | | 25*41 | | 1312 | |
=(4/9)2(1+2*(5/9)+3*(5/9)2) = |
| = |
| = |
| ≈ 0,6 |
| | 81*27 | | 37 | | 2187 | |
2 mar 13:32
poszukujący: A nie powinniśmy użyć wzorów na prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite?
2 mar 13:45
Pytający: Czy powinniśmy? Nie. Czy możemy? Możemy. Acz prawdopodobieństwa całkowitego tu nie dostrzegam.
Warunkowe:
C − zwycięstwo B
D − był wynik 12:13
Ale prawdopodobieństwo zwycięstwa B i wyniku 12:13 uprzednio, to nic innego jak
prawdopodobieństwo wyniku 12:13, a następnie przejścia do wyniku dającego zwycięstwo B, tj.
12/13/14:15.
P(C∩D)=P(D)P(12:13→12:15)+P(D)P(12:13→13:15)+P(D)P(12:13→14:15)
| | P(D)(P(12:13→12:15)+P(12:13→13:15)+P(12:13→14:15)) | |
P(C|D)= |
| = |
| | P(D) | |
=P(12:13→12:15)+P(12:13→13:15)+P(12:13→14:15)
Rezultat ten sam.
2 mar 14:36