matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Opisz logarytm za pomocą a i b
Bułka:
log
5
24 = a log
5
8 = b log
2
9 = ? Zrobiłam to tak:
log
5
9
2log
5
3
2(a−b)
log
2
9=
=
=
=
log
5
2
log
5
2
1
b
3
6a−6b
6a
a
=
=
−6= 6(
−1)
b
b
b
Czy dobrze? Z góry dziękuję za odpowiedź
1 mar 22:17
Eta:
ok
1 mar 22:21
'Leszek:
Dobrze zrobiles zadanie !
1 mar 22:23
Bułka:
Dziękuję
1 mar 22:55