Całka nieoznaczona
Rejczel: Oblicz całkę nieoznaczoną.
∫((x3+x2+x+1)/(x2))dx
1 mar 21:42
Adamm: podziel zwyczajnie
1 mar 21:43
1 mar 21:44
Rejczel: ok mam tak tylko w wyniku jak w kisiążce mam 1/2x2+x−x−1+lnlxl +C i nie mogę dojść do tego
skąd ten −x−1
1 mar 21:45
Adamm: | | x3+x2+x+1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫x+1+ |
| + |
| dx = ∫xdx+∫dx+∫x−1dx+∫x−2dx |
| | x2 | | x | | x2 | |
potrafisz policzyć całki po prawej?
1 mar 21:45
Rejczel: −x−1* gdybyś mógł wyjaśnić
1 mar 21:46
Adamm: | | xn+1 | |
∫xndx= |
| +c gdzie n≠−1 |
| | n+1 | |
∫x
−1dx=ln|x|+c
zastosuj wzory i wyjdzie
1 mar 21:47
Rejczel: zorbilem to że podstawilem każdą pod x
2 odjalem potęgi i wyszło jak mialo tylko wlasnie nad
tym jedynym myśle dopiero zacznam przygodę z tym więc proszę o wyrozumiałość
1 mar 21:47
Adamm: podstaw do wzoru
| | x−2+1 | |
∫x−2dx = |
| +c = −x−1+c zgodnie ze wzorem podanym |
| | −2+1 | |
1 mar 21:48
Rejczel: ok dziękuje
1 mar 21:49