podzielność
xyz: 1. Wykaż, że jeżeli n jest dodatnią liczbą całkowitą, to n3 + 2n jest podzielne przez 3.
No i wyszło mi n(n2 +2), tylko co dalej?
2. Wykaż, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb całkowitych dzieli się przez 9.
(n−1)3 + n3 + (n+1)3 = 3n(n2+2). I znów − co dalej?
1 mar 21:21
karty do gry: n3 + 2n = n3 − n + 3n − podzielne przez 3 jako suma dwóch liczb podzielnych przez 3 (pierwsza
z MTF)
3n(n2 + 2) = 3 [ n3 − n + 3n ] wyrażenie w nawiasie dzieli się przez 3 (patrz wyzej), zatem
całość jest podzielna przez 9.
1 mar 21:24
Adamm: albo lepiej po prostu zapisać n3−n=(n−1)n(n+1) i powiedzieć że są to 3 kolejne liczby
naturalne więc muszą dzielić się przez 6, nie każdy uczeń zna małe twierdzenie Fermata
1 mar 21:27
xyz: Co to MTF?
1 mar 21:30
Pytający: Małe Twierdzenie Fermata
1 mar 21:38