Trapez dowolny
Bul: W trapezie ABCD dane są długości boków |CD|=36, |AD|=50, |BC|=30. Kąty ADB i DCB mają równe
miary.
Oblicz długość przekątnej BD.
http://imgur.com/IZhfC0I − rysunek
1 mar 20:41
Eta:

Kąty α −−− naprzemianległe
to ΔABD ∼ ΔDBC są podobne z cechy (kkk)
| x | | 36 | |
| = |
| ⇒ x=|BD|=.............. |
| 50 | | x | |
1 mar 21:18
Bul: to |AD| ma długość 50, nie |AB|
Ale to chyba i tak się obliczy analogicznie..?
1 mar 21:25
Eta:
Sorry

..................
| x | | 36 | |
| = |
| ⇒ x=.............. |
| 50 | | 30 | |
1 mar 22:04
Bul: Dziękuję!
1 mar 22:20
Eta:
1 mar 22:21