Kwadratowa funkcja
5-latek: Wykazac z ejesli miedzy wspolczynnikami rownan
x2+px+q=0 i
x2+mx+n=0 zachodzi zwiazaek mp= 2(n+q) to przynajmniej jedno z tych rownan ma rozwiazanie
x2+px+q=0
Δ1= p2−4q ≥0
x2+mx+n=0
Δ2= m2−4n ≥0
mp= 2n+2q
2n= mp−2q
4n= 2mp−4q
Δ2= m2−2mp+4q
Δ2= m2−2mp+p2−p2+4q= (m−p)2−(p2−4q)= (m−p)2−Δ1
Δ1+Δ2=(m−p)2≥0
Z tego mam ze ktoras z tych liczb jest nieujemna
To jedno z tych rownan ma rozwiazanie
1 mar 20:26
Adamm: jeśli chodzi o to Δ
1, Δ
2≥0 to chyba był to pierwszy krok, więc zakładam że tego ma nie być
ogólnie jest
1 mar 20:30
5-latek: Dzieki

Chodzilo mi o to ze warunkiem istnienia rozwiazania tych rownan jest Δ≥0
1 mar 20:45
Eta:
Witaj "małolatku"

Czemu "porzuciłeś"
planimetrię ?
1 mar 22:07