ciągi
maturzystkam: Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu a+n. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to
ciąg arytmetyczny?
a) Sn=n2−5n
an=Sn−Sn−1=n2−5b−[(n−1)2−5(n−1)]=2n−6 n>1
r=an+1−an=2(n+1)−6−2n+6=2 const jest arytmetyczny
1 mar 20:20
maturzystkam: Dobrze ?
1 mar 20:20
Piotr 10: Jeżeli nie ma pomyłki w rachunkach to ok
1 mar 20:23
'Leszek: Dobrze zrobilas zadanie !
1 mar 20:23
maturzystkam: to nie wiem czemu w odpowiedzi jest że n≥1
1 mar 20:24
Piotr 10: Wyraz ciągu może być a1 więc n ≥ 1
Dlaczego uważasz, że n≠ 1 ?
1 mar 20:26
Piotr 10: Patrz, gdy dasz za n=1 to masz a1 = − 4 , zaś a2 = = − 2
i zgadza się bo r=2
1 mar 20:28
maturzystkam: bo tam jest an=Sn−Sn−1 i jak do Sn−1 to będzie S0
1 mar 20:28
maturzystkam: czyli to tak trzeba sprawdzać ?
1 mar 20:29
Piotr 10: dla mnie n ≥ 1 , bo gdy dasz nawet za n=1 to mamy S0 czyli
a1 = S1 − S 0 = S1
Ja bym tak to ujął
1 mar 20:32
maturzystkam: dobra teraz to do mnie dotarło. Dziękuję!
mam jeszcze problem z tym:
b) Sn=n2−5n+1
po wyliczeniu an=n2−5n+1−[(n−1)6−5(n−1)+1]=n−5n+1−[n2−7n+7]=n2−5n+1−n2+7n−7=2n−6
r=2(n+1)−6−2n+6=2
a powinno wyjść że ciąg nie jest arytmetyczny i n≥2
1 mar 20:37
maturzystkam: dobra teraz to do mnie dotarło. Dziękuję!
mam jeszcze problem z tym:
b) Sn=n2−5n+1
po wyliczeniu an=n2−5n+1−[(n−1)6−5(n−1)+1]=n−5n+1−[n2−7n+7]=n2−5n+1−n2+7n−7=2n−6
r=2(n+1)−6−2n+6=2
a powinno wyjść że ciąg nie jest arytmetyczny i n≥2
1 mar 20:37
Piotr 10: Eta może wejdzie tutaj ...

Bo niby dla mnie ok jest Twoje rozwiązanie, chyba, że jakiś
'haczyk' tu jest
1 mar 20:46
maturzystkam: no właśnie próbuje coś wykombinować ale nie wychodzi. podane jest jeszcze a1=−3 gdzie mi
wychodzi −4
1 mar 20:49
Saizou :
Sn=n2−5n+1
Sn=a1+a2+....+an−1+an
Sn−1=a1+a2+....+a{n−1} Założenie n>1, aby suma Sn−1 istniała
an=S{n)−Sn−1=n2−5n+1−[(n−1)2−5(n−1)+1]=n2−5n+1−[n2−7n+7]=
n2−5n+−n2+7n−7=7n−7
an+1−an=7(n+1)−7−7n+7=7= const
zatem ciąg an jest arytmetyczny
1 mar 20:56
maturzystkam: wzór na an=2n−6 tak jest w odpowiedzi
1 mar 21:00
Piotr 10: Ma błąd w obliczeniach
n2 − 5 n + 1 − n2 + 7n − 7 = 2n − 6
1 mar 21:01
Saizou :
n
2−5n+1−[(n−1)
2−5(n−1)+1]=
n
2−5n+1−[n
2−2n+1−5n+5+1]=
n
2−5n+1−[n
2−7n+7]=
n
2−5n+1−n
2+7n−7=
2n−6
zgadza się

czegoś nie odjąłem powyżej
1 mar 21:02
maturzystkam: taki powinien być wzór. Założenie że n≥2 i ciąg nie jest arytmetyczny i a1=−3 jeszcze to ma
być ale za nic mi to wyjść nie chce
1 mar 21:04
Piotr 10: Moim zdaniem błąd w odpowiedziach. Bo jeżeli ogólny wzór na n−ty wyraz ciągu jest zgodny z
odpowiedzią, czyli an = 2n− 6 , to a1 = −4.. A w odpowiedziach jest, że a1 = − 3 , więc
wniosek prosty
1 mar 21:07
maturzystkam: ja nie widze innego sposobu na to
1 mar 21:08
Mila:
Sn=n2−5n+1
1) a1=S1=1−5+1=−3
2) Wyznaczamy an
Sn=Sn−1+an
n2−5n+1−((n−1)2−5*(n−1)+1)=an
an=2n−6
r=2
jeszcze sprawdzamy , czy wg wzoru a1=−3
3) a1=2*1−6=−4≠−3
Ciąg an nie jest ciągiem arytmetycznym
1 mar 21:16
Mila:
Dwa warunki muszą być spełnione.
an+1−an=r
i
a1 obliczone na dwa sposoby równe.
1 mar 21:18
maturzystkam: a ten warunek że n≥2 to skąd jest ?
1 mar 21:18
Mila:
A gdzie masz ten warunek n≥2 napisany?
1 mar 21:20
maturzystkam: w odpowiedzi i nie wiem jak do niego dotrzec
1 mar 21:21
Mila:
Dla n≥2 warunki c.a. są spełnione, nie zgadza się a1.
1 mar 21:34
maturzystkam: aaa rozumiem dziękuję !
1 mar 21:38
Mila:
wzór
Sn−Sn−1 nie działa dla a1, dlatego sprawdzamy.
1 mar 21:39