Sprawdzić czy podany niżej zbiór W jest podprzestrzenią wektorową
Limes: Cześć, mam problem z pewnym zadankiem, jestem nowy w temacie i próbuję to jakoś ogarnąć
Sprawdzić czy podany niżej zbiór W jest podprzestrzenią wektorową przestrzeni V
W= {(x,y,z) ∊R3 : z=2x+3y}, V=R3
1 mar 19:51
grzest:
Podprzestrzeń W możemy zapisać jako zbiór wektorów postaci: [x,y,2x+3y], gdzie x,y ∊R.
Następnie przypominamy sobie definicję podprzestrzeni liniowej (wektorowej), choćby tutaj
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podprzestrze%C5%84_liniowa
Po tej lekturze sprawdzamy czy wektor 0=[0,0,0]∊W oraz czy a*w=[ax,ay,a(2x+3y)]∊W.
Na koniec sprawdzamy czy w
1+w
2=[x
1,y
1,2x
1+3y
1]+[x
2,y
2,2x
2+3y
2]∊W czyli
jest postaci [x,y,2x+3y]. I tyle.
1 mar 23:18