Wyznacz liczbę a
Lora: W punktach x1, x2 funkcja 2x3−15ax2+24a2x+3 ma odpowiednio maksiumum i minimum. Wyznacz
liczbe a,dla której spełniony jest warunek: x1=2x2
Wyznaczyłam z tego pochodną 6x2 − 30ax + 24a2 + 3, zapisałam warunek, ze Δ>0, z czego mi
wyszło, że a jest z przedziału (−∞, −2√19/19) u (2√19/19, +∞)
Ale kompletnie nie wiem co dalej tutaj ruszyć
1 mar 19:35
mag: zle wyznaczona pochodna bez 3
14 mar 16:46
ABC:
6x2−30ax+24a2=6(x2−5ax+4a2)=6(x−a)(x−4a) , dalej już łatwo
a ten rozkład zgadłem , ale można drugą deltą go znaleźć
14 mar 16:59
wredulus_pospolitus:
@ABC −−− to zadanie ma już 6 lat
14 mar 18:48
chichi:
2017r. to już było 6 lat temu... masakra
14 mar 18:54
ABC:
ludzie wracają czasem i po 10 latach ... będzie już mieć wskazówkę
14 mar 19:00