Całka potrójna
Boguś: Mam do policzenia całkę ∫∫∫ √x2 + y2dxdydz, opisaną stożkiem x2 + y2 = x2, ograniczoną
płaszczyznami z=0 i z=1
Zamieniam na wsp. walcowe.
Obszar V:
z∊<0,1>
φ∊<0,2π>
r∊<0,√z2 + 1 <−−− dobrze?
1 mar 19:33
Boguś:
1 mar 19:42
'Leszek: Rownanie stozka to : x2 + y2 = z2
Obszar calkowania D : x2 + y2 = 1
Wspolrzedne biegunowe
r = < 0 , 1 > ; φ = < 0 , 2π >
∫ ∫ ∫ √x2 + y2 dz dx dy = ∫ ∫ r *r dr dφ = 2π * r3/3 = 2π/3
1 mar 19:42
Boguś: Według odpowiedzi ma wyjść π/6
Wcześniej też liczyłem dla r od 0 do 1 i wyszło mi tak samo
1 mar 19:46
Adamm: √x2+y2≤z≤1
∫∫∫r2dzdrdθ=∫∫r2−r3 drdθ = ∫ 1/12 dθ = π/6
hmmm... mi wyszło
1 mar 19:51
Boguś: A dlaczego tak się dzieje?
1 mar 19:52
Adamm: magia

niech ci wytłumaczy
'Leszek, on był pierwszy
1 mar 19:53
Boguś: No ale wychodzi na to, że podał zły wynik?
1 mar 19:57
'Leszek: SORRY ,za szybko napisalem i pominalem calke dz ,Adamm podal prawidlowe
rozwiazanie ,rysunek tez jest dobry .
1 mar 20:04
Boguś: Okej, tylko nie wiem skąd bierze się to ograniczenie dla z
1 mar 20:37
piotr: granicami całkowania są:
powierzchnia boczna stożka x2 + y2 = z2 ⇒ z = √x2+y2 = r
płaszczyzna z=1
1 mar 20:44
piotr: ∫02π [ ∫01 r2 [ ∫r1dz ] dr ] dθ
1 mar 20:58
'Leszek: @Bogus , na swoim rysunku dorysuj linie pionowa od powierzchni stozka
do plaszczyzny z = 1 i to sa granice calkowania po zmiennej z .
Wowczas otrzymasz ∫ ∫ (r2 − r3 ) dr dφ
1 mar 21:10