Uzasadnij, że jeśli R=10 i r=3 to gdy...
Kinga:

Wyobraź sobie, ze małe koło obraca się (wokół swojego środka) i toczy po brzegu dużego koła.
b) Uzasadnij, że jeśli R = 10 i r = 3, to gdy małe koło po otoczeniu dużego koła znajdzie się w
punkcie startu, narysowane promienie nie będę na jednej linii/ Po ilu pełnych obrotach małego
koła te promienie mogłyby się znaleźć na jednej linii?
1 mar 19:17
Adamm: L1=6π
L2=20π
małe koło przetoczy się do punktu startu po 20π drogi
małe koło przetoczy się w tym czasie 3 razy i przeleci dodatkowe 2π (20π−3*6π=2π)
żeby małe koło znalazło się w punkcie wyjścia musimy znaleźć takie całkowite, k1, k2 że
k1*6π=k2*20π skąd k1*3=k2*10 najmniejszymi rozwiązaniami są k1=10 oraz k2=3
czyli małe koło musi wykonać przy tym 10 obrotów
1 mar 19:28
Kinga: W odpowiedziach mam, że, aby promienie mogły znaleźć się w jednej linii małe koło musi wykonać
pięć obrotów (i wielokrotności pięciu obrotów). A co do pierwszej części zadania dalej nie do
końca rozumiem to uzasadnienie
1 mar 19:51
Adamm: myślałem że chodzi o wrócenie do punktu wyjścia
jeśli chodzi o leżenie na jednej linii to faktycznie 5 obrotów
1 mar 20:11
Kinga: A są na to jakieś obliczenia?
1 mar 20:18