oblicz V
zxc: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym 𝐴𝐵𝐶𝐷𝑆 krawędź boczna ma długość 6, a kąt nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa ma miarę 30°. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
1 mar 19:12
Eta:
Oznaczenia w trójkącie OES "ekierka" o kątach 30
o,60
o,90
o
Z tw. Pitagorasa w ΔSEC
| 36 | | 6√7 | |
(2H)2+(H√3)2= 62 ⇒ 7H2=36 ⇒ H2= |
| to H= |
| |
| 7 | | 7 | |
P
p= (2H
√3)
2= 12H
2
| 1 | |
V= |
| *H2=H = ............. |
| 3 | |
1 mar 19:30
Jack:
z wlasmosci trojkata 30,60,90 (albo z funkcji tryg.)
H = 3
x = 3
√3
x to polowa przekatnej podstawy, czyli
1 mar 19:34
Eta:
@
Jack ? .............. czytanie ze zrozumieniem
1 mar 19:42
Jack: :(
przeczytalem krawedzi bocznej
pardoncik, post do kosza.
2 mar 19:12