Wyznacz wszystkie wartości parametru p, tak aby równanie miało trzy rozne rozw.
Mateusz: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, tak aby równanie 3x3+2(p−2)x2−2px+1=0 ma trzy różne
rozwiązania.
Po podzieleniu tabelka Hornera przez 1 otrzymalem:
(x−1)(3x2+(2p−1)x−1)
Więc dałem założenia
a≠0
Δ>0
W(1)≠0
3≠0
W(1)=3+2p−1−1
2p≠−1
p≠−12
Δ>0
Δ=4p2−4p+1+12
Δ=4p2−4p+13
Δ<0 zatem
p∊R−{−12}
Czy to jest dobrze?
1 mar 18:54
Mateusz: Ktos cos?
1 mar 19:15
Wiktor: To jest dobrze
29 sty 18:21
Jerzy:
Co jest dobrze ?
29 sty 19:38
Blee:
Jerzy ... no jest dobrze
podzielone prawidłowo
sprawdził dla jakich 'p' nie będziesz miał rozwiązania x=1
sprawdził, że dla każdego p będą rozwiązania ... więc jest ok
29 sty 19:48