Wyrazenie rzeczywiste
5-latek:

Wyznaczyc zbior wszystkich par (x,y) liczbℛ dla ktorych wyrazenie
| | 1 | |
4√4−x2−y2− |
| ma wartosc rzeczywista |
| | √y−logx | |
Zbior ten przestawic graficznie na plaszczyznie OXY
musi byc
4−x
2−y
2≥0 to x
2+y
2≤4
Graficznie bedzie to zewnwtrze kola o srodku S=(),0) i promieniu 2
y−logx>0 to y>logx
A jak wyznaczyc pary liczb (x,y) ?
1 mar 18:31
Adamm: nie wspomniałeś o x>0 ale zaznaczyłeś dobrze więc jest ok
1 mar 18:40
5-latek: czesc

no tak bo dla y= logx i x>0
Ale algebraicznie to nie wiem
1 mar 18:42
Adamm: cześć

jeśli chodzi o przedstawienie jako zbiór to możesz zrobić to tylko na dwa sposoby
niech D będzie obszarem rozwiązań nierówności
niech x
0 będzie rozwiązaniem
√4−x2=logx
D={(x, y)∊ℛ
2|0<x<x
0, logx<y≤
√4−x2}
1 mar 18:48
Adamm: ale raczej chodziło o zapis tego jako układu nierówności
x2+y2≤4
x>0
y>logx
1 mar 18:51
5-latek: dzieki
troche pozno bo rozmawialem z corkami .
1 mar 19:51