Funkcja 2 zmiennych.
LiczenieMiNieIdzie.: Witam!
Jak bym nie liczył, to mi wychodzi, że ta funkcja ma granicę ( wychodzi, że jest ona równa 1 ).
Ale Wolfram mówi, że granicy nie ma.
Owa granica to lim |x|y przy x i y dążącym do 0.
Ma ktoś jakiś pomysł?
1 mar 18:26
Adamm: lim(x, y)→(0, 0)|x|y
lim(0, y)→(0, 0)|x|y = lim(0, y)→(0, 0) 0 = 0
lim(x, x)→(0, 0)|x|y = lim(x, x)→(0, 0)|x|x = 1
zatem funkcja nie ma granicy przy (x, y)→(0, 0)
1 mar 18:34
LiczenieMiNieIdzie.: No, na to by dać 0 zamiast x bym nie wpadł...

.
Dzięki!
1 mar 18:40
LiczenieMiNieIdzie.: Moment, a xx to nie symbol nieoznaczony przy x −> 0? Bo będzie 00 ?
1 mar 18:43
Adamm: |x|x to symbol nieoznaczony ale granica istnieje
1 mar 18:48
LiczenieMiNieIdzie.: A no tak, właśnie to sobie wyprowadziłem

. Skleroza

.
Dzięki!
1 mar 18:55